7 научно доказани ползи от ранното ставане и лягане.

ранно-ставане-лягане

Може би сте чували това изказване на Бенджамин Франклин: „Ранното лягане и ранното ставане правят човека здрав, богат и мъдър.“ Истина е, че ако човек си ляга рано вечер и става рано сутрин, то той ще бъде по-продуктивен, и дори по-успешен. 

  1. Сънят помага за справянето с негативните мисли

Изследване от 2014 г. установява, че хората, които си лягат по-късно вечер, са по-склонни да имат често повтарящи се негативни мисли. Докато нередовният сън води до песимистични нагласи, редовният и пълноценен сън помага за справянето с проблемите. Изграждайки навик да спите от 6 до 9 часа всяка нощ, вие ще бъдете по-способни да се справяте с негативизма и пречките в ежедневието.

  1. Сънят увеличава шансовете ни за успех

Според Кристофър Рандлър, професор по биология от Хайделбергски университет, що се отнася до бизнес успехите, ставащият рано човек е с една стъпка напред. Изводите от неговите изследвания са, че тези хора имат по-високи оценки в училище, затова са приети в по-престижни университети, което пък води до по-добри възможности за работа. Освен това, хората, които стават рано успяват да предвидят проблемите си и да ги минимизират. Въпреки, че според някои изследванията хората, които си лягат по-късно, са по-умни, креативни и с по-добро чувство за хумор, много често те имат проблеми с адаптирането към корпоративните графици. Друга полза от пълноценния сън е повишената продуктивност, следствие от подобрените концентрация, памет и способност за решаване на проблеми.

  1. Хората, които стават рано, са по- устойчиви, кооперативни, любезни, съвестни и проактивни

Изследването на Рандлър разкрива, че ранно ставащите хора са по-проактивни, а проактивността се свързва с по-доброто представяне на работа, по-големите успехи и по-високото заплащане. От изследването става ясно също и че те са по-устойчиви, кооперативни, приятни и съвестни. Това са все положителни черти, които притежават лидерите и успешните хора, тъй като те ги правят по-харесвани, дисциплинирани, и жадни за знания.

  1. Сънят ни поддържа здрави

Ако работите на свободна практика, или сте собственик на малък бизнес или родител, вероятно не можете да си позволите да се разболеете. За щастие, редовният сън и ранното ставане могат да ви помогнат. Изследванията са установили, че достатъчното количество сън укрепва имунната система – което е отлична защита срещу всички коварни вируси около нас. Освен това, пълноценната почивка ви дава достатъчно енергия, за да можете да правите физически упражнения – а ранното събуждане ви осигурява време, което да отделите за това, преди да сте се заели със задачите си за деня. Ако се успите, вие ще пропуснете закуската си, а това означава, че бързо ще огладнеете и през целия ден ще ви изкушават вредни храни.

  1. Сънят намаля стреса и ни прави щастливи

Има два сценария, по които може да протече деня ви: Трябва да сте излезли от вас до 8:00 ч., успивате се до 7:30 ч., бързате да вземете душ, да измиете зъбите си, да хапнете нещо на крак и да се уверите, че сте приготвили всичко, което ще ви е нужно за деня. Ако обаче станете в 6:00 ч., ще имате 2 часа, през които ще можете не само да се приготвите за деня, но и да проверите пощата си, да прочетете новините, или да поработите над личен проект. И най-важното – така сутрините ви няма да бъдат толкова стресиращи, което ще намали и напрежението, което изпитвате по време на деня.

  1. Сънят ни помага да не отлагаме задачите си

Изследване от 2008 г.  установява, че ранобудните не отлагат задачите си толкова, колкото хората, които стават по-късно. Това твърдение не трябва да ни изненадва, защото те са и проактивни и имат повече време сутрин, за да свършат задачите си. Ако не оставяте работата си за последния момент, вие ще намалите нивата на стрес в организма си и ще заспивате много по-спокойно вечер.

  1. Сънят ни прави по-красиви

Едно интересно проучване на университета в Стокхолм установява, че хората, които изглеждат по-изморени, много често са възприемани от останалите като нездрави и по-малко привлекателни. Разбира се, това не е толкова фатално, но ако се опитвате да направите добро впечатление на потенциален клиент или инвеститор, е хубаво да изгледате възможно най-добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.