Без категория

Mатрица за управление на времето

Споделете страницата

Преди да започнете работа или проект, преди работна задача, добре е да се помни съкращението P.R.E . Какво означава това? Че можем успешно да реализираме всички тайни на управлението на времето през три етапа:

  1. Планиране
  2. Реализация 
  3. Оценка

В този статия ще хвърля светлина върху аспектите на планиране, които е необходимо да се вземат предвид, когато се занимавате с планирането на разходите от време.

Направете приоритети на работните си задължения. Има многобройни начини за приоритизиране, един от най-простите за изпълнение е двойно разделяне на важни задачи и по-малко важни, а след това в рамките на тях, разделянето на спешна и незначително спешна ситуация :

Как се изготвя дългосрочен план?

Сега ще обясня. Лесно е!

Трябва да използвате месечния календар, за да можете предварително да определите нивото на спешност за изпълнението на определени работни задачи на месечна база. Месечен плановик ще служи като напомняне и като конструктивен инструмент за управление на с течение на времето. При изготвянето на дългосрочен план трябва да осигури време за всички дейности на които искате да се посветите в даден месец: работа, спорт, роднини, Приятели, развлечение…

Как да направите седмичен плановик?

Чрез попълване на формата на плановика, който представих в предходната статия.  Линк в случай, че сте пропуснали 🙂

Как да създадете дневен списък?

Създаване на списък със задачи за всеки ден от седмицата. Определете предварително кой ден и колко време искате да отделите за дейности извън работата. Планирайте работното си време така, че вашите месечни или седмични задачи за планиране да заемат между 50 и 75% от работното ви време. Оставете оставащото време, за да извършвате редовни работни дейности и задължения, които могат да възникнат в движение.

Матрица за управление на времето

 

  Спешно Не е спешно
Важно ●       Криза

●       Крайни срокове

●       Критични срещи

●       Планиране

●       Стратегическо планиране

●       Творчески задачи

●       Отдих

Няма значение ●       Прекъсвания

●       Имейл и туитър

●       Проекти

●       Тривиални задачи

●       Интернет сърфиране

●       Клюки

●       Кафе паузи

●       Загуба на време

Следва продължение 🙂 В следващата статия ще хвърля светлина върху следващият етап а именно как да  реализирате вашият план.