Без категория

Управление на времето

Споделете страницата

Защо знанията ви за управление на времето ще Ви бъдат полезни?

Управление на времето – това е урок, който ще ви предостави достатъчно информация за успешно управление на времето. След него ще знаете как да използвате висококачествено времето, докато шофирате в трафика, чакате в банката на опашка, как правилно да разпределяте ежедневните ангажименти, така че непланираните дейности да не нарушават цялостния план. Усъвършенстването на тези умения може да Ви направи един от най-добрите мениджъри в професията Ви.

Претоварени сте от голям брой задачи, от които не можете да се отървете? Когато денят Ви мине бързо, чувствате ли, че не сте обърнали достатъчно внимание на всяка задача, защото другите  постоянно Ви пречат, а сътрудниците Ви прекъсват с въпроси? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, това не е добре. По-нататък в урока ще видите как да го промените.

Този вид темпове на работа не само се отразява отрицателно на ефективността на изпълняваните задачи, но също така се отразява на общото здравословно състояние. Стресът е един от първите симптоми, който може да бъде усетен и да доведе до множество последици за здравето и бизнеса.

Правилното управление на собственото си време ще направи работния Ви ден по-ефективен, ще намали стреса и ще подобри качеството на живот.

Ако забележите, че не можете да постигнете всичко или осъзнавате, че няма да можете да направите всичко от списъка, който е необходим за реализирането на събитието, би било добра идея да организирате среща и да делегирате част от работата. Всеки има нужда от помощ в даден момент.

Срокът, който на пръв поглед действа като нещо вторично, което не се отнася до всички хора, в действителност означава всичко. Ще пристигнете ли навреме за договорена среща, ще успеете ли да завършите проекта си в предварително договореният срок? Ще  Ви предоставят ли  техническо оборудване, и ще поддържате ли необходимото ниво на качество, ще намерите ли време за приятели и роднини, упражнения, пълноценно свободно време…?

Уменията за управление на времето са набор от ясни правила, които не винаги са най-лесни за спазване, защото ние самите, или по-скоро нашата (не) дисциплина, сме основните си врагове.

Разработването на умения за управление на времето е дълго и трудно пътуване, което може да започне в този урок, но не свършва тук. То е последвано само от практика и постоянна дисциплина за прилагане на насоки за правилно управление на собственото време, което не е достатъчно.

Една от целите на урока е да Ви помогне да разберете как да използвате времето си като един от по-значимите ресурси в организирането на приоритети и бизнес успехи. Необходимо е да се хармонизира между противоположни дейности, които включват дейности, свързани с: приятели, работни задачи, семейство и др.

Маркирайте средното време за всяка от следните дейности:

 • образование
 • учене
 • сън
 • упражнения/спорт
 • работа/практика
 • семейни задължения
 • лична грижа
 • приготвяне на храна/трапезария/почистване
 • време в транспорта
 • Почивка/телевизия/видео игри и други подобни
 • социален живот/забавление с приятели
 • останалата част

Ако сте попълнили полетата, сега с толкова обективност погледнете часовата ставка и се опитайте да определите кои от вашите така наречени „крадци на време“, в чийто ущърб бихте могли да увеличите времето, което ще разпределите за дейности, които в най-общия смисъл могат да повлияят на повдигането качеството на живота си.

Следва продължение 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.