Без категория

6 причини и умните лидери да се провалят

Снимка: Shutterstock

Споделете страницата

Сидни Финкълщайн, професор в Tuck School of Business към колежа „Дартмут“, е отделил шест години от живота си в търсене на отговор на този въпрос.  Финкълщайн и неговите колеги са изследвали 51 от най-известните провали в света на бизнеса, интервюирайки директори и мениджъри от всички нива на йерархията.

Целта на Финкълщайн е да разбере по какъв начин работят вътрешните механизми в тези бизнеси и да изследва процеса на мислене на ключовите фигури в тяхното ръководство, за да открие причината, стояща зад техните катастрофални решения.

Заедно със своя екип, той установява, че при всички високоинтелигентните лидери, които вземат грешни решения, било то умишлено или случайно,  се наблюдава ясен поведенчески модел на високомерие и арогантност,  който може да срине със земята дори най-успешните компании.

Финкелщайн достига до извода, че лидерите, отговорни за тези гигантски неуспехи, споделят следните  характерни черти:

1. Вярват, че са недосегаеми

Хубаво е да си поставяте високи цели и да се гордеете с това, което сте постигнали, но не трябва да приемате успеха си за даденост. Именно в този капан попадат голяма част от интервюираните лидери.

Те са били влюбени в идеите си до такава степен, че не са можели дори да представят,  че някои ден конкуренцията може да ги настигне, или, че обстоятелствата на пазара може да се променят и фимата им да се озове в неизгодна позиция. При подобни нереалистични очаквани, провалът е бил просто въпрос на време.

Лидерите трябва постоянно да поставят под съмнение своите позиции и да бъдат критични към всяка идея, особено когато са на върха.

2. Не могат да разграничат собствените си цели и убеждения от тези на компанията.

Лидерите от проучването на Финкелщайн са били обсебени от фирмения имидж. В резултат на това, те обръщали повече внимание на поддържането на този образ, отколкото на  ефективното управление на компанията. В резултат на това, организацията попада в една спирала на икономическа стагнация и растяща корупция.

Лидерът, които вижда в компанията собственото си отражение, е по-вероятно да прикрие нещо, което би опетнило този имидж, без значение дали става въпрос за слаби продажби, дефектни продукти или лоши инвестиции.

3. Вярват, че са най-умните

Интелигентните лидери много добре осъзнават докъде се простират умствените им възможности. Те гледат на своя интелект като на определящата черта, която характеризира тяхната идентичност. И понякога са напълно погълнати от идеята, че са най-умния човек в стаята и, че нямат нужда от чуждо мнение, за да направят най-добрият избор.

Въпреки че това поведение до голяма степен съвпада с начина, по който телевизията представя образа на силния лидер, реалността ни показва, че в повечето случаи този тип хора взимат необмислени решения, отказват да поемат отговорност в случай на провал и не отговарят на въпроси, когато има неразбирателство и неяснота.

Вероятността да се провалите става значително по-голяма, когато не взимате под внимание опасенията и тревогите на вашите колеги.

4.Заобиколени са от хора, които никога не оспорват техните решения

Някои лидери са толкова обсебени на тема лоялност, че очакват безусловна подкрепа за всеки избор, който правят. Това отчуждава най-добрите служители и заглушава гласовете на всички хора, изразяващи мнение, противно на общоприетото.

Когато един лидер приравни  несъгласието с нелоялност и започне да гледа на всяка опозиция като на опит за подкопаване на неговия авторитет, в компанията няма да остане човек, който да има реална преценка за състоянието на компанията.

5. Подминават всички предупредителни знаци

Има лидери, които вярват толкова силно в собствените си виждания и идеи, че са готови да сринат компанията до основи, преследвайки своята визия. За разлика от по-горе споменатите, тези лидери приемат съвети и предложения, но това не означава, че са готови да отпуснат педала на газта, независимо колко големи са рисковете, които поемат.

Упоритостта и постоянството са от изключително значение  за всеки лидер, стига да не игнорирате фактите, които ви предупреждават да спрете, когато сте поели в грешната посока.

6. Разчитат прекалено много на миналото

Анализът на предходните успехи и провали може да помогне за развитието на вашия бизнес, но опитът от миналото не трябва да бъде основният фактор, при вземането на решения за бъдещето на вашата компания.

Екипът на Финкелщайн установява, че голям част от провалилите се лидери са използва един ключов момент от своята кариерата като шаблон и постоянно са опитвали да го повторят, въпреки че стратегиите от миналото вече нямали никакъв смисъл.

Нуждите на клиентите, технологията и конкуренцията на пазара се променят постоянно. По тази причина, успешните лидери са тези, които знаят как да се адаптират към заобикалящата ги среда.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“и съосновател на TalentSmart, за inc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.