Здраве

Да тичаш или да не тичаш ? Туй е въпроса

Споделете страницата

Ако сте отегчени от обичайната си спортна рутина, може би просто ви е нужно предизвикателство, за да тичате, което да възпламени наново страстта. Ето пет предизвикателства, които със сигурност ще ви върнат тръпката за тичане:

1. Тичайте 5 км всеки месец в продължение на година. Това предизвикателство изглежда малко плашещо (особено ако живеете в студен климат), но е много постижимо. 5 км е перфектната дистанция, която да тичате веднъж месечно, защото имате предостатъчно време да се възстановите. И все пак бягането на тази дистанция е достатъчно често, че реално да няма време да станете мързеливи и да изгубите форма. Местните 5-километрови бягания са относително лесни за намиране, така че не би трябвало да отивате твърде далеч, за да намерите някое.

Искате по-голямо предизвикателство? Пробвайте с половин маратон или цял маратон всеки месец. За такива бягания може да се наложи да пътувате доста повече, отколкото за 5 км бягания, но пък ще изживеете чудесно пътешествията, свързани с това. Само не забравяйте, че ежемесечният половин или цял маратон е само за опитни бегачи. И не бива „гоните темпо“ на дълги дистанции като тази всеки месец – някои от бяганията трябва да правите с леко, тренировъчно темпо.

2. Тичайте всеки ден в рамките на месец. Започнете своя собствена серия от тичания, като си поставите предизвикателството да не пропускате ден и да тичате ежедневно в рамките на месец. Тичането не е необходимо да бъде на дълго разстояние. Всъщност асоциацията по бягане в САЩ дефинира серия от бягания като „тичане поне една миля всеки календарен ден със собствената сила на тялото (без употреба на какъвто и да е вид механични помощни средства, извън протези)“.

Тичанията в серията могат да се случват по пътища, пътеки, екопътеки или на бягащата пътечка. Серията е забавен начин да останете мотивирани, но практикуващите ги трябва да бъдат внимателни. Тичането ежедневно може да доведе до травми, тъй като дните за почивка са важни за възстановяването.

Ако желаете да стартирате серия, уверете се, че поне едно от тичанията в рамките на седмицата е много късо (трябва да тичате само около километър и половина, в крайна сметка) и лесно, за да дадете на тялото си шанс да отпочине и да се възстанови. Също така недейте да се насилвате при травма или болест, само за да не прекъсвате серията. Може да утежните травмата или болестта или дори да си причините нови травми.

Искате по-голямо предизвикателство? Пробвайте ежедневно бягане за година! Ако тичате поне по километър и половина всеки ден цяла година, може да бъдете включени в списъка на най-добрите серийни бегачи.

3. Тичайте 5 км, 10 км, половин маратон, цял маратон за месец.Планирането за този тип предизвикателство е почти толкова трудно, колкото и изпълнението му, защото може да се окаже трудно да наместите всичките бягания в четири поредни уикенда. Най-добре е да започнете с маратона, в който желаете да бягате, и да намалявате от него към по-късите разстояния. Но не забравяйте, идеята не е да „спринтирате“ на всичките дистанции, тъй като тялото ви не може да понесе всичките тези поредни състезателни бягания.

Искате по-голямо предизвикателство? Dopey Challenge (в януарския маратонски уикенд на американския Walt Disney World) предлага четирите дистанции в един дълъг уикенд! Други организатори на половин или цял маратон добавят по-къси бягания към своите уикенди за бягане, така че този тип прогресивни бегачески уикенди стават по-леснодостъпни.

4. Бягайте в няколко държави във вашата часова зона. Тичането на местни маратони и бягания е евтино и удобно, но е забавно да тичате и в различни държави или части на една държава. Пробвайте и в съседни държави или щати във вашата часова зона. Ако пътувате в друг регион или държава по работа или за удоволствие, проверете дали има бягания – на каквото и да е разстояние – които съвпадат с датите на пътуванията ви. Това е лесен начин да добавите още някое бягане, без да заминавате специално за него.

Искате по-голямо предизвикателство? Бягайте във всяка съседна държава или всички региони в държавата. Това предизвикателство може да отнеме много години, но всеки път, когато бягате на ново място, ще чувствате, че бележите напредък и сте се устремили към невероятна цел. Някои бегачи дори стигат дотам да се опитват да бягат половин или цял маратон във всяка съседна държава или щат.

5. Създайте си собствен „предсмъртен“ списък с бягания. Имате ли списък с места и състезания, в които мечтаете да бягате? Запишете си ги и започнете да планирате как да изпълните всичко това до определена дата, без значение дали тя ще е до година или две, до определена вашна за вас годишнина, или до годишнината от първото ви голямо бягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.