Work

Защо хората сменят работата си?

Споделете страницата

В днешно време смяната на работата е нещо напълно нормално. Разбира се, причините могат да бъдат много. В единия случай може да бъде свързано с желанието на човек да израства, да търси своето призвание и да опитва на различни места, докато не намери своето.

По-лошият сценарий е, когато смяната на работата се налага, но по независещи пряко от човека причини. Каквато и да е причината обаче, не трябва да забравяме, че възможности винаги има, стига мотивацията, знанията и потенциалът на човек да са достатъчни.

Ето и какви могат да бъдат причините за смяна на работата:

1. Напредък в кариерата. Това е най-честата причина за смяна на работното място. Обикновено човек иска по-голяма възможност за напредък, а настоящата му работа не го позволява или пък му предлагат оферта от друга компания, на която не може да устои.

2. Работна среда. Това може да включва както по-приятна работна атмосфера, така и по-приемливо работно време и по-малко стресиращи фактори.

3. Предизвикателство. За много хора е важно да научават нови неща от работата си. Това им осигурява по-голямо предимство на пазара на труда или пък им носи интелектуална удовлетвореност.

4. Признателност. Тя често се бърка с размера на заплащането. Както парите са важни, за да се стимулира служителя, така и чувството, че той и работата му са оценени, е от съществено значение.

5. Местоположение. За повечето хора е много важно работата им да е на удобно и по възможност близко до дома им място.

6. Възнаграждение. Парите, разбира се, се от основно значение за избора на работа. Помислете обаче дали повечето пари оправдават повечето стрес или пък по-лошата работна среда?

7. Лоши отношения с шефа. Дори работата да ви харесва много, ако не се разбирате с началника си, няма да се чувствате комфортно. Най-доброто, което може да направите преди да решите да подадете молба за напускане, е да поговорите открито с шефа си. В крайна сметка нищо не губите.

8. Предстоящи събития. Много хора се стресират от предстоящи съкращения или сливания. Това обаче може да е идеална възможност да покажете възможностите си и защо не – да бъдете повишени.

9. Скука. Тук има два варианта – или не харесвате работата си и трябва да търсите съвсем различно поприще, в което да се изявявате, или имате проблем по принцип с работата. Във втория случай трябва сериозно да се замислите и да поработите върху собствените си качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.