Work

10 причини да не сменяте работата

Споделете страницата

Много често се замисляме дали да не сменим работата си. И докато обикновено имаме сериозни мотиви защо да направим това, ето някои случаи, в които може би е по-добре да премислите подобно решение, според изданието Business Insider:

1. В трудни за икономиката времена

На пръв поглед на всеки е ясно, че когато икономиката е в криза, напускането на работата може би не е най-доброто решение – особено на такава работа, която дава голяма доза сигурност, или е в компания с голям потенциал да преживее кризата.

Преди да вземете решение за смяна на работата си, добре проучете новия си потенциален работодател. Имайте предвид, че при началото на съкращения обикновено работодателите почват с новопостъпилите служители.

Дори и икономиката да върви, невинаги различните отрасли се движат в унисон с нея, така че може секторът, в който работите, да изпитва трудности, дори и икономиката да е в добра форма.

2. Надявате се да изкарате повече пари

Доходите са най-честият мотив за смяна на работното място. Преди да прибегнете до подобна стъпка обаче, проучете какво е средното възнаграждение не само за позицията, която заемате, но и за опита и квалификацията, с която разполагате.

Освен това, макар и възнаграждението да е ключово, често по-високота заплата може и да не успее да компенсира по-лоши условия на труд, повече работни часове или по-малкото свободно време за семейството. В крайна сметка – парите не са всичко.

3. Отегчени сте

Всеки работещ стига до определен момент на отегчение и досада от своята работа. Смяната на работното място обаче не е решение. Най-вероятно ще стигнете до такъв момент и на новото си работно място.

Вместо да скачате от „цвят на цвят“, помислете как да разнообразите и направите работата си такава, че да ви носи удоволствие. Поговорете с ръководните органи, за да помислите съвместно за различни варианти и опции.

4. Работите твърде много

Много често хората работят повече, отколкото им се иска, защото естеството на работата го налага. Преди да напуснете, направете разбор и равносметка на работното си време и задължения, опитайте се по-добре да планирате, поговорете за този проблем с мениджмънта.

Често хората работят повече, не защото компанията го изисква, а защото са „работохолици“ по природа. Така че невинаги смяната на работното място ще означава по-малко работа.

5. Преди ключов момент в живота

Често вниманието на хората е насочено в по-голяма степен към определено събитие, което е свързано с голяма промяна. В подобни моменти не прибягвайте към прибързани решения за смяна на работата си, без да сте имали добра възможност да помислите за алтернативите и последствията от това. Не подхождайте емоционално.

6. Ще купувате имот

Смяната на работата в момент, когато възнамерявате да си купувате имотq също не е препоръчителна. Подобно действие изисква много внимание и време, каквито най-вероятно няма да имате на новото място. Най-вероятно няма да имате възможност и веднага да излезете в отпуска, когато си намерите нова работа.

7. Непосредствено след голяма ваканция

По-дългото отсъствие от работа поради една или друга причина може да ви направи доста напрегнати, когато се върнете отново на работа. Причината за това обаче най-вероятно не е в работата ви, така че, и да я смените, няма да се чувствате по-добре, докато „не влезете отново в релси“.

8. В края на годината

Традиционно края на годината не е добър момент за търсене на нова работа. Освен от възможност да получите годишен коледен бонус, ще се лишите от възможността за по-добро планиране на търсене на нова работа поради факта, че много хора ползват отпуски именно в този период. Ако можете, отложете го за януари, когато всички ще са в офиса.

9. Имали сте няколко лоши дни на работа

На всеки се случва да има подобни дни. Това, само по себе си, не може да е достатъчно основателна причина, за да смените работата си.

10. Твърде кратко сте били в компанията

Не че трябва хората да търпят лошо отношение, ако е налице такова в компанията, в която работят. На прекомерното местене от работа на работа обаче, в рамките на кратки срокове, не се гледа с добро око.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.