Leadership

15 истински урока по лидерство

Споделете страницата

Разпознаването на правилните лидери, които дават личен пример с морално и етично поведение и вдъхновяват хиляди хора по света да преследват своите мечти, трябва да бъде основен приоритет в борбата с нежеланото статукво, в което живеем в момента.

Това са 15 цитата, които могат да ни напомнят какво означава да бъдеш истински лидер:

1. „Няма никаква логика да назначаваме умни хора и да им казваме какво да правят. Ние назначаваме умни хора, за да ни казват какво да правим.“ – Стив Джобс, съосновател на Apple.

2. „Прозрачността изгражда доверие с течение на времето. Не съм голям фен на организациите, където хората забиват нож в гърба на другите. Когато ръководех екипи, винаги съм опитвал да правя така, че да работим заедно, за да постигнем най-добри резултати. Имам няколко доверени хора, които ме предупреждават, ако нещо се случва зад гърба ми. Ако разберете за задкулисни игри, трябва веднага да ги смажете и в никакъв случай да не ги толерирате.“ – Чип Бърг, президент на Levi Strauss & Co.

3. „Приоритет номер едно за нас са нашите служители, на второ място са клиентите ни и на трето акционерите в компанията. Формулата е много проста – щастливите служителите правят клиентите щастливи, а щастливите клиенти правят щастливи акционерите.“ – сър Ричард Брансън, основател на Virgin Group.

4.  „Компаниите, които оцеляват, са тези, които дават на света нещо уникално – не само растеж или пари, а отлични постижения, уважение към другите и способността да правят хората щастливи.“ – Чарлз Хенди в книгата „The Search for Meaning“.

5. „От всички неща, които поддържат един лидер през годините, любовта е най-трайната. Най-добре пазената тайна на успешните лидери е любовта: да останат влюбени в лидерството; с хората, с които работят; с нещата, които тяхната организация произвежда и с хората, които оценяват тяхната работа, като използват продуктите им.“ – Джеймс Коузес в книгата „The Leadership Challenge“.

6. „Моето изследване разбива мита, в който вярват много хора, че ставате лидер, когато се борите да стигнете до личния си връх. Истината е, че вие ставате лидер, когато помагате на другите да достигнат върховете. Да помагате на вашите служители е също много по-важно от това да се опитвате да извлечете възможно най-много работа от тях“ – Уилям Коен в книгата „The Stuff of Heroes: The Eight Universal Laws of Leadership“.

7. „Истинското лидерство произтича от честно, макар и понякога несъвършено, изразената индивидуалност. Лидерите трябва да се стремят към автентичност, а не към съвършенство.“ –

8. „Динамиката на лидерските взаимоотношения в 21 век е „отдолу – нагоре“, а не „отгоре – надолу“; отвън-навътре, а не отвътре-навън.“ – Джеймс Строк в книгата „Serve to Lead“

 

9. „В основата на лидерството са ученето и преподаването. Какъв е смисълът да остарееш, ако не можеш да станеш по-мъдър. При нас няма грешки, има само възможности за учене.“ – Гари Ридж, главен изпълнителен директор на WD-40 Company

10. „Това, което научих, е, че хората стават мотивирани, когато ги насочите към източника на собствената им сила и когато превърнете в герои служителите, които олицетворяват това, от което искате да виждате повече в организацията.“ –Анита Родик, основателка на The Body Shop.

11. „Сега имаме нов начин за определянето на нашия успех. Вече измерваме успеха си с начина, по който докосваме живота на хората.“ – Боб Чапман, главен изпълнителен директор на Barry-Wehmiller.

12. „Лидерството е способността да насочвате другите, без да използвате сила, към посока и решение, което им доставя усещане за пълноценност и удовлетворение.“ – Лиса Кеш Хенсън, главен изпълнителен директор на Snuggwugg Baby Gear.

13. „Движете с хора, които са по-добри от вас, и няма да имате друг избор, освен да се усъвършенствате. Ако се обграждате с личности, които се държат по-лошо от вас, те не след дълго ще ви завлекат надолу.“ – Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway

14. „Технологията е нищо, важното е да вярвате във вашите хора, че те са добри, умни и можещи и че ако им дадете нужните инструменти, те ще направят чудеса с тях.“ – Стив Джобс.

15. „Вашата работа като лидер е да бъдете възможно най-близо до тези, които са най-близо до действието.“ – Кат Коул, диркетор на FOCUS brands за Северна Америка.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.