Как се пише мотивационно писмо?

мотивационно писмо

На много хора „мотивационно писмо“ им звучи, стряскащо и неразбираемо, като че ли не става дума за мотивационно а за калиграфско писмо. 

Спазвайте правилото „Опростявяй нещата“
Нека ги опростим, като си отговорим на няколко въпроса преди да започнем да пишем.

  1. Какво означава „ефективно мотивационно писмо“? – Работодателя ефективно да ви покани на интервю за работа.

2.Каква е целта на мотивационното писмо? –  Опростено казано… да успеете да се продадете успешно. Мотивационното писмо трябва да демонстрира вашето желание да работите за дадената компания, както и да докаже, че вашите качества и опит пасват идеално на изискванията за конкретната позиция.

3.Какво писмо очаква работодателя ? – Вашето мотивационно писмо може да бъде оформено в отделен файл (за предпочитане в PDF формат), може да бъде част от съдържанието на имейла, с който кандидатствате за позицията, или да бъде напечатано на хартия, ако го изпращате по обикновената поща.

  1. Как се пише мотивационно писмо? – Ще си позволя да ви предложа няколко съвета, ако искате не ги вземайте в предвид.

Структурата на мотивационното писмо – Вярвате или не? Структурата говори много повече, отколкото списъка със суперлативите, с които така скромно се обсипвате.

Предназначение? – Мотивационното писмо се пише за конкретна позиция и конкретна компания

Обръщение ?- Трябва да се обръщате към конкретен човек, за който знаете, че трябва да го получи. Ако имате информация за името и позицията на човека, на когото изпращате писмото – напишете го. Много по-добре е да пише „Уважаема госпожо Иванова”, отколкото просто „Здравейте!”. Вслучай, че не знаете името на човека, по-приемливо е да се напише „Уважаеми господа”. Ако искате да не ви поканят на интервю напишете  „На вниманието на заинтересуваните“ „Шефе“,“Господине/госпожо“ или цветущото … „Началник”. 

Получател? –  Някои хора започват писмото с адреса на получателя в горния десен ъгъл. Ако изпращате писмото по имейл или чрез системата на някой сайт за обяви, то ще пристигне при точния получател.  Повечето специалисти по човешки ресурси имат за задача да прегледат хиляди кандидатури. Уважавайте техния труд, като просто спазвате правилото „Опростявай нещата“няма нужда от излишни формалности. 

Кое е най-важното? Да бъдете конкретни! – Мотивационното писмо трябва да е кратко – около 3 параграфа. 

В първия параграф се указва по коя обява кандидатствате и откъде сте научили за нея. Например: „Казвам се Георги Гинев и кандидатствам по обявата за заварчик, която сте публикували в сайта „jobs.bg“. Това е работа, за която съм учил и с която искам да се занимавам в бъдеще, защото обичам работата с метал и винаги върша всичко с желание и страст.” 

Във Вторият параграф трябва съвсем накратко да представи вашите качества и опит – акцентирайте на това какво ви отличава от другите и кои са вашите уникални качества, които ви правят точния избор за тях. Не повтаряйте информация от сивито. Двата документа имат различно предназначение. Ролята на мотивационното писмо е да покаже, че сте идеалния кандидат за тази позиция, т.е. че притежавате качествата и мотивацията за вършите предлаганата работа, а на сивито – да докаже всичко това с факти. 

В третият параграф трябва да изтъква вашата мотивация да работите точно това и точно в тази фирма. Тук е добре да направите някакво проучване за фирмата и да изтъкнете защо вашите знания, опит и умения ще бъдат полезни за работодателя и какво ще спечели той от това да ви наеме. Можете да изтъкнете, че сте много надъхан и имате голямо желание да се занимавате точно с тази работа. Работодателят иска да печели от вашия труд, затова акцентирайте повече на онова, което можете да му дадете. Добре е да вмъкнете текст от сорта: „Готов съм да вложа всичките си сили, знания и труд за успеха и развитието на компанията”. Не забравяйте заключението!.
В заключението трябва да има утвърждаващо твърдение, с което подчертавате, че сте точния кандидат, и призив към действие, т.е. убедено очакване за интервю. Например: „Смятам, че моите качества и опит ме правят идеалния кандидат за предлаганата от вас позиция и ще се радвам да ме поканите на интервю, където да се представя пред вас на живо.“

Важни правила при съставянето на мотивационното писмо:

  1. Винаги правете проучване за компанията, в която кандидатствате и покажете, че знаете с какво се занимава, включвайки някой детайл в писмото. Например, ако сте прочели в сайта им, че работят с технологията Х, можете да вмъкнете: „Познавам добре технологията Х, която се използва във вашата компания, тъй като съм работил 3 години с продуктите А, В и С, и съм постигал еди-какви-си резултати.“
  2. Подкрепяйте твърденията си с факти. Не казвайте просто „притежавам отлични търговски умения“, а дайте доказателство за това. Например: „През последните 3 години работих като търговски представител и моите продажби ме поставиха в топ 3 на най-продуктивните търговци в предишната ми компания.“

3. Използвайте ключовите думи от обявата. Работодателят е мислил при изготвянето на обявата и е вложил в нея някои ключови думи, които изразяват най-важните за него качества и умения, които търси в кандидатите. Използвайте ги във вашия текст и покажете, че отговаряте точно на тях.

Как да напишете мотивационно писмо, с което няма да ви извикат на интервю:

1.Не използвайте едно и също мотивационно писмо за различни обяви. Нормално е да имате някакви шаблони, но винаги го редактирайте и актуализирайте с конкретни данни спрямо обявата, по която кандидатствате. Да, налага се малко повече труд, но той се отплаща, когато ви назначат на работа.

2. Не пишете какво искате за себе си. Изключително лошо впечатление прави текст, в който кандидатът пише какво иска да получи. Например:“Искам да се пробвам“ „Искам да науча нещо ново“, „Искам да развия своите качества“ или „Искам да работя интересна и удовлетворяваща работа“. Ясно е, че е така – никой нормален човек не иска да затъпява и да работи скучна и досадна работа. Но не е тук мястото да се изтъкват вашите желания и интереси. В случая работодателят поставя своите желания и вие трябва да му покажете, че ги удовлетворявате.

Ако наистина не желаете да ви наемат:

  1. Напишете какво очаквате като заплата! Това е следствие от горното правило. Разговорът за заплатата винаги идва на един много по-късен етап. Да излагате претенциите си още в мотивационното писмо е нахално и нетактично.
  2. Не пропускайте да допускате правописни грешки!. Тъжно е, че при толкова повтаряне на толкова много места да си проверявате текста за правописни грешки, все още се срещат ужасно много примери на мотивационни писма, демонстриращи незнанието на кандидата на родния си език. Правописните грешки са 90-процентва гаранция за отхвърляне, така че задължително си проверявайте писмото с програма за проверка на езика (например word), а още по-добре е преди да го изпратите, да го дадете на ваш близък да го прочете още веднъж.

Много хора си мислят, че мотивационното писмо е глупост и изобщо не полагат усилия да го напишат добре. Всъщност, мотивационното писмо е вашия маркетингов инструмент. Вие сте на пазара на труда и вашата цел е да продадете своите умение на възможно най-добрия клиент (работодател) при възможно най-добрите условия. Как да стане това, ако не се рекламирате по най-добрия начин? Вашето писмо прави точно това и ако го напишете добре, то неминуемо ще ви донесе желания ефект – среща за интервю, където в разговор очи в очи с работодателя можете още по-добре да докажете вашите качества и да получите желаната работа.

Кандидатстването за работа също е работа. За да получите добри резултати, трябва да положите необходимото старание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.